Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ημερολόγιο κήπου: οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο το Μάιο



Ημερολόγιο κήπου: οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο το Μάιο


Ο Μάιος με την Πρωτομαγιά του, ένα πράγμα μας φέρνει στο νου:  Λ ο υ λ ο ύ δ ι α ! Κι όχι άδικα γιατί το Μάιο η φύση οργιάζει. Οι κήποι γεμίζουν χρώματα από κάθε λογής λουλούδια που βρίσκονται στη φάση της ανθοφορίας τους ξεκουράζοντας το μάτι κι όλες μας τις αισθήσεις.
Ας δούμε όμως, αναλυτικά, τις βασικές εργασίες που έχουμε να κάνουμε στον κήπο μας τον τελευταίο αυτό μήνα της Άνοιξης:
► Πότισμα:
Ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει για τα καλά και το πότισμα πλέον γίνεται πολύ πιο τακτικό όσο περνούν οι μέρες ενώ τον Ιούνιο θα πάρει τους κανονικούς του, καλοκαιρινούς, ρυθμούς.
Ξεκινάμε τη χρήση του συστήματος αυτόματου ποτίσματος τόσο στον κήπο όσο και στο μπαλκόνι. Προσοχή: προτού το επανενεργοποιήσουμε φροντίζουμε πάντα να έχουμε τοποθετήσει μία νέα μπαταρία ώστε ν' αποφύγουμε …δυσάρεστες εκπλήξεις.
► Λίπανση:
Με τη λίπανση των φυτών μας γίνεται ότι και με το πότισμα. Γίνεται πλέον πιο συστηματική προσεγγίζοντας την κανονική, καλοκαιρινή, δοσολογία. 
► Χλοοτάπητας:
Αρχίζουμε πια το συστηματικό πότισμα του γκαζόν καθώς οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει κάνοντάς το απαραίτητο ενώ παράλληλα ξεκινάμε και το τακτικό κούρεμα που είναι αναγκαίο τόσο για λόγους αισθητικής όσο, κυρίως, και για λόγους υγείας του (βλ. εδώ τα βασικά γαι τη σωστή περιποίηση του χλοοτάπητα).
► Φυτά σε γλάστρα:
- Ο φόβος του κρύου (που καμμιά φορά εμφανίζεται ακόμη και τον Απρίλιο) έχει πια εξανεμιστεί οπότε μεταφέρουμε άφοβα τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρα σε πιο ανοιχτά σημεία του μπαλκονιού ή του κήπου μας για ν' απολαμβάνουν τη ζεστασιά των ηλιακών ακτίνων. Το ίδιο κάνουμε και με τα φυτά που για λόγους προστασίας είχαν "ξεχειμωνιάσει" στο σπίτι. Απλά στην περίπτωση αυτή, η όλη διαδικασία γίνεται σταδιακά ώστε να μη βρεθούν από τη μία στιγμή στην άλλη, από τη σκιά του εσωτερικού σπιτιού στην έντονη ηλιοφάνεια του μπαλκονιού – ιδιαίτερα μάλιστα κατά τις μεσημεριανές ώρες. 
- Εάν θέλουμε να μεταφυτεύσουμε κάποιο φυτό από μία γλάστρα σε μία άλλη, προλαβαίνουμε οριακά – εάν ο καιρός ζεστάνει υπερβολικά τότε καλό είναι να το αποφύγουμε (δείτε  εδώ, αναλυτικά πως πρέπει να γίνεται η όλη διαδικασία της μεταφύτευσης).
► Λαχανικά:
Ο Μάιος είναι ιδανικός τόσο για να φυτέψουμε στον κήπο μας λαχανικά (βλ. πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, καλοκυθιές κ.ο.κ.) που αγοράσαμε έτοιμα από κάποιο φυτώριο όσο και να μεταφυτέψουμε στην οριστική τους θέση αυτά που έχουμε καλλιεργήσει από σπόρο.
► Ασθένειες φυτών:
Εξετάζουμε με προσοχή τα φυτά μας για πιθανή εμφάνιση ασθενειών. Ιδιαίτερα δίνουμε έμφαση στην περίπτωση της περίφημης Μεσογειακής μύγας και κρεμάμε σε οπωροφόρα δέντρα αλλά κι ανάμεσα στα λαχανικά τις γνωστές κολλώδεις παγίδες που μπορούμε να βρούμε σε μορφή στικ αλλά και σε κορδέλα (δείτε ενδεικτικά εδώ)

http://praktikesidees.gr/v2/
.