Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

4 δημοφιλή μυρωδικά και πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Στη μαγειρική οι συνδυασμοί μυρωδικών-υλικών είναι απεριόριστοι. Eδώ σας δίνουμε τους ιδανικότερους για 4 από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά για να κάνετε μια καλή αρχή.
•    Μαϊντανός
Η ήπια και καθόλου έντονη γεύση του δεν καλύπτει, αλλά ενισχύει τις υπόλοιπες γεύσεις σε κάθε πιάτο.
maintanos
Πού και πώς χρησιμοποιείται
1) Γενικά παντού και ειδικά σε όλα τα λαδερά της ελληνικής κουζίνας.
2) Στο κοτόπουλο (κοκκινιστό, ψητό ή λεμονάτο).
3) Σε ωμές, ψητές ή βραστές σαλάτες. Η λεπτή και διακριτική γεύση που τον χαρακτηρίζει του επιτρέπει να «τρυπώσει», σε συνταγές για κάθε λογής σαλάτα, όπως μια ωραία πατατοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, ψητές πιπεριές και ελαιόλαδο, ένα αρωματικό ταμπουλέ αλλά μπορεί να γίνει και μια εξαιρετική μαϊντανοσαλάτα σε μορφή αλοιφής, συνοδεύοντας τέλεια ψητά κρέατα ή ψάρια.
4) Σε ψάρια τηγανητά, βραστά ή ψητά. Μαζί με λίγο ψιλοκομμένο σκορδάκι γίνεται η τέλεια γέμιση για ψάρια που θα ψηθούν στο φούρνο ενώ ψιλοκομμένος στο λαδολέμονο συμπληρώνει πολύ όμορφα ψητά και βραστά ψάρια.
5) Σε ομελέτες. Δένει ωραία με κλασικές ομελέτες ή και ομελέτες φούρνου, με τριμμένα τυριά και φρεσκοκομμένα λαχανικά. Μπορείτε να τον πασπαλίσετε στο τέλος αλλά και να τον βάλετε μέσα στην ομελέτα.
6) Σε σάλτσες ντομάτας. Με την ντομάτα κάνει υπέροχη παρέα, οπότε μπορείτε άνετα να βάλετε μερικά φυλλαράκια σε κόκκινες σάλτσες που θα μαγειρευτούν με ψάρια στο φούρνο όπως ο γαύρος ή ο μπακαλιάρος, με μοσχαράκι ή κοτόπουλο, ζυμαρικά ή ρύζι.
7) Σε διάφορες γεμίσεις. Σε λαχανικά, κρεατικά και ψάρια είναι μια πολύ νόστιμη πινελιά στη γέμιση. Τα πολυαγαπημένα μας γεμιστά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
•    Θυμάρι
Με ιδιαίτερο άρωμα, ζεστή και πικάντικη γεύση, εκπλήσσει ευχάριστα στα πιάτα που κάνει την εμφάνισή του.
thumari
Πού και πώς χρησιμοποιείται
1) Σε αρνάκι και κατσικάκι ψητό. Λίγα κλαράκια στο αρνάκι ή το κατσικάκι στο φούρνο με λίγες πατατούλες δίπλα, θα κάνουν πραγματικά τη διαφορά.
2) Σε ψητά ψάρια. Μπορείτε να φτιάξετε ένα μίγμα από λίγο λιωμένο σκόρδο, ελαιόλαδο, θυμάρι και λίγο λεμόνι για να περιχύσετε τα ψάρια σας πριν το ψήσιμο.
3) Στο κοτόπουλο και γενικότερα σε πουλερικά. Σε συνδυασμό με μια λεμονάτη σάλτσα τα κάνει μοναδικά νόστιμα.
4) Στα κρεατικά και ιδιαίτερα στο χοιρινό. Στην κατσαρόλα ή στο φούρνο με μια σάλτσα από λεμόνι, μάραθο και ελαιόλαδο το θυμάρι αναβαθμίζει κατά πολύ γευστικά το αποτέλεσμα.
5) Στα τηγανητά αβγά. Αν τα πασπαλίσετε με λίγο θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα συνοδεύσετε με ζεστό ζυμωτό ψωμάκι γίνονται ένα απλό αλλά μεγαλειώδες πιάτο.
6) Στο ελαιόλαδο. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μυρωδικά μαζί με το βασιλικό, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο που χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό ελαιόλαδου.
•    Δεντρολίβανο
Με έντονο άρωμα και γεύση είναι από τα πιο αγαπημένα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική.
dendrolivano
Πού και πώς χρησιμοποιείται
1) Στα κρεατικά. Με μαρινάρισμα σε δεντρολίβανο, θυμάρι, κρασί, λίγο τριμμένο σκόρδο και ελαιόλαδο για μερικές ώρες πριν το ψήσιμο, τα κρεατικά αποκτούν ασύγκριτη νοστιμιά.
2) Στη ζαχαροπλαστική. Σε γλυκά του κουταλιού και σιρόπια για να τα αρωματίσει.
3) Σε ψάρια και θαλασσινά. Τα ψάρια γίνονται ωραιότατα αν τα τρίψετε με λίγο δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι πριν τα ψήσετε. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο στη γέμιση αν τα κάνετε γεμιστά. Στα θαλασσινά, π.χ. τις γαρίδες, δίνει ωραίο άρωμα μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας.
4) Στα ψητά λαχανικά. Μπορείτε να φτιάξετε μια ωραία σάλτσα με δεντρολίβανο, θυμάρι, φρέσκια ρίγανη, ελαιόλαδο και σκόρδο για να αλείψετε ή να μαρινάρετε τα λαχανικά σας πριν το ψήσιμο στο φούρνο ή στη σχάρα.
5) Στο ελαιόλαδο. Το έντονο άρωμά του, το καθιστά ως το τέλειο μυρωδικό για να αρωματίσετε το ελαιόλαδο.
•    Ρίγανη
Με ζεστή, έντονη και ελαφρώς πικρή και πιπεράτη γεύση, γίνεται ο καλύτερος φίλος των ψητών και της σαλάτας. Δεν είναι τυχαίο το ότι στην αποξηραμένη της μορφή δεν λείπει από καμία κουζίνα.
rigani
Πού και πώς χρησιμοποιείται
1) Στα ψητά κρεατικά. Είναι ιδανική για κατσικάκι, αρνάκι ή χοιρινό. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα ωραίο μίγμα από φρέσκια ρίγανη, γλυκιά πάπρικα, πιπέρι, κάρι, λιωμένο σκόρδο και ελαιόλαδο και επαλείψτε με μια μικρή ποσότητα το κρέας πριν το ψήσιμο. Θα του δώσετε πιο έντονο χαρακτήρα.
2) Στις σαλάτες. Δεν υφίσταται χωριάτικη σαλάτα χωρίς ρίγανη. Στη φρέσκια της μορφή, είναι η τελική πινελιά στη σαλάτα σας αφού πρώτα τη ραντίσετε με παρθένο ελαιόλαδο. Φυσικά υπάρχει και η εναλλακτική της αποξηραμένης, το αποτέλεσμα όμως δεν θα είναι ίδιο.
3) Σε αρωματικά ελαιόλαδα. Είναι ιδανική για να αρωματίσετε καλής ποιότητας ελαιόλαδο και να το φυλάξετε σε βαζάκι για μια δροσερή σαλάτα.
4) Σε ψητά πουλερικά. Το κοτόπουλο, πάει σχεδόν παντού παρέα με μερικά φυλλαράκια ρίγανης, όπως και να το μαγειρέψετε.
5) Στις πατάτες, βραστές, ψητές ή στο φούρνο. Είναι μια μικρή λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά.
6) Σε λεμονάτες σάλτσες και σάλτσες με λευκό κρασί. Μαζί με τη μαντζουράνα και τη λουίζα είναι η κορυφαία τριάδα των καταλληλότερων μυρωδικών για σάλτσες αυτού του τύπου.
7) Σε λευκά τυριά ή σαγανάκια. Η ψητή φέτα ή το τυρί που θα φτιάξετε σαγανάκι, πασπαλισμένα με λίγα φυλλαράκια ρίγανης θα είναι το τέλειο ορεκτικό.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Αρμπαρόριζα: αρωματική & θεραπευτική


Αρμπαρόριζα: αρωματική & θεραπευτική


 Η αρμπαρόριζα είναι ένα πολυετές, ποώδες, αειθαλές φυτό που το συναντάμε πολύ συχνά στους ελληνικούς κήπους και τα μπαλκόνια. Κι αυτό γιατί φυτεύεται εύκολα, είναι ανθεκτικό και δεν χρειάζεται τόσο συχνό πότισμα όσο άλλα φυτά – αυτό που χρειάζεται είναι τη συχνή επαφή με τον ήλιο. Η σκούφια της κρατάει από τη Νότια Αφρική και συγγενεύει με το γεράνι – μια προσεκτική ματιά στην εξωτερική της εμφάνιση δε μας αφήνει καμμιά αμφιβολία γι' αυτό. Τα φύλλα της είναι 'δαντελωτά' ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι εμφανίζει πολύ όμορφα μωβ (αλλά και λευκά) λουλουδάκια. Το  μεγάλο ατού της αρμπαρόριζας είναι το έντονο άρωμα που αναδύουν τα φύλλα της – αρκεί να τα τρίψουμε λίγο και το υπέροχο άρωμά τους γεμίζει τις αισθήσεις μας.

Βασικά tips:
> Κλαδεύεται περίπου όπως και το γεράνι: μ' ένα μικρό κλαδευτήρι αφαιρούμε τα άρρωστα κλαδάκια και τα ξεραμένα φύλλα για να αναζωογονηθεί.
> Δεν χρειάζεται καθημερινό πότισμα. Στη γλάστρα, πρέπει να την ποτίζουμε 'καλά', περίπου 2 φορές την εβδομάδα.
> Φυτεύεται πανεύκολα: απλά αφαιρούμε ένα κλαδάκι που δεν έχει άνθη πάνω του και με μια πετρούλα 'πατάμε' λίγο την κάτω άκρη του και το φυτεύουμε στη γλάστρα ή το χώμα.
> Θεωρείται ιδανικό φυτό για κρεμαστές γλάστρες. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και τα κλαδιά του με τα δαντελωτά φύλλα κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας μια πολύ όμορφη εικόνα. 
> Οι πιο συχνές χρήσεις της αρμπαρόριζας είναι στην παρασκευή λικέρ, στα γλυκά του κουταλιού αλλά και στα λουκούμια.
> θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδότητες ως βότανοΈτσι, το αφέψημα από αρμπαρόριζα θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες.

Τέλος, η αρμπαρόριζα μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα εξαιρετικό φυσικό εντομοαπωθητικό.  
Για να το παρασκευάσουμε, βάζουμε 50 γραμμάρια αρμπαρόριζας σε μισό λίτρο οινόπνευμα 40° και το αφήνουμε σ' ένα σκοτεινό μέρος για 10-12 ημέρες – μέχρι να λιώσουν τα φύλλα. Στη συνέχεια σουρώνουμε μ' ένα σουρωτήρι και σε περίπτωση που το άρωμά του είναι πολύ έντονο προσθέτουμε απλά λίγο αποσταγμένο νερό. Όταν πλέον το φυσικό εντομοαωθητικό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγες σταγόνες του, σε παράθυρα, περβάζια αλλά και σε λάμπες – πριν τις ανάψουμε.
 
- See more at: http://praktikesidees.gr/v2/khpos/armparoriza/#sthash.7qtMva2q.dpuf

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ημερολόγιο κήπου: οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο το Μάιο



Ημερολόγιο κήπου: οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο το Μάιο


Ο Μάιος με την Πρωτομαγιά του, ένα πράγμα μας φέρνει στο νου:  Λ ο υ λ ο ύ δ ι α ! Κι όχι άδικα γιατί το Μάιο η φύση οργιάζει. Οι κήποι γεμίζουν χρώματα από κάθε λογής λουλούδια που βρίσκονται στη φάση της ανθοφορίας τους ξεκουράζοντας το μάτι κι όλες μας τις αισθήσεις.
Ας δούμε όμως, αναλυτικά, τις βασικές εργασίες που έχουμε να κάνουμε στον κήπο μας τον τελευταίο αυτό μήνα της Άνοιξης:
► Πότισμα:
Ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει για τα καλά και το πότισμα πλέον γίνεται πολύ πιο τακτικό όσο περνούν οι μέρες ενώ τον Ιούνιο θα πάρει τους κανονικούς του, καλοκαιρινούς, ρυθμούς.
Ξεκινάμε τη χρήση του συστήματος αυτόματου ποτίσματος τόσο στον κήπο όσο και στο μπαλκόνι. Προσοχή: προτού το επανενεργοποιήσουμε φροντίζουμε πάντα να έχουμε τοποθετήσει μία νέα μπαταρία ώστε ν' αποφύγουμε …δυσάρεστες εκπλήξεις.
► Λίπανση:
Με τη λίπανση των φυτών μας γίνεται ότι και με το πότισμα. Γίνεται πλέον πιο συστηματική προσεγγίζοντας την κανονική, καλοκαιρινή, δοσολογία. 
► Χλοοτάπητας:
Αρχίζουμε πια το συστηματικό πότισμα του γκαζόν καθώς οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει κάνοντάς το απαραίτητο ενώ παράλληλα ξεκινάμε και το τακτικό κούρεμα που είναι αναγκαίο τόσο για λόγους αισθητικής όσο, κυρίως, και για λόγους υγείας του (βλ. εδώ τα βασικά γαι τη σωστή περιποίηση του χλοοτάπητα).
► Φυτά σε γλάστρα:
- Ο φόβος του κρύου (που καμμιά φορά εμφανίζεται ακόμη και τον Απρίλιο) έχει πια εξανεμιστεί οπότε μεταφέρουμε άφοβα τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρα σε πιο ανοιχτά σημεία του μπαλκονιού ή του κήπου μας για ν' απολαμβάνουν τη ζεστασιά των ηλιακών ακτίνων. Το ίδιο κάνουμε και με τα φυτά που για λόγους προστασίας είχαν "ξεχειμωνιάσει" στο σπίτι. Απλά στην περίπτωση αυτή, η όλη διαδικασία γίνεται σταδιακά ώστε να μη βρεθούν από τη μία στιγμή στην άλλη, από τη σκιά του εσωτερικού σπιτιού στην έντονη ηλιοφάνεια του μπαλκονιού – ιδιαίτερα μάλιστα κατά τις μεσημεριανές ώρες. 
- Εάν θέλουμε να μεταφυτεύσουμε κάποιο φυτό από μία γλάστρα σε μία άλλη, προλαβαίνουμε οριακά – εάν ο καιρός ζεστάνει υπερβολικά τότε καλό είναι να το αποφύγουμε (δείτε  εδώ, αναλυτικά πως πρέπει να γίνεται η όλη διαδικασία της μεταφύτευσης).
► Λαχανικά:
Ο Μάιος είναι ιδανικός τόσο για να φυτέψουμε στον κήπο μας λαχανικά (βλ. πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, καλοκυθιές κ.ο.κ.) που αγοράσαμε έτοιμα από κάποιο φυτώριο όσο και να μεταφυτέψουμε στην οριστική τους θέση αυτά που έχουμε καλλιεργήσει από σπόρο.
► Ασθένειες φυτών:
Εξετάζουμε με προσοχή τα φυτά μας για πιθανή εμφάνιση ασθενειών. Ιδιαίτερα δίνουμε έμφαση στην περίπτωση της περίφημης Μεσογειακής μύγας και κρεμάμε σε οπωροφόρα δέντρα αλλά κι ανάμεσα στα λαχανικά τις γνωστές κολλώδεις παγίδες που μπορούμε να βρούμε σε μορφή στικ αλλά και σε κορδέλα (δείτε ενδεικτικά εδώ)

http://praktikesidees.gr/v2/
.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Tα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν τον αέρα και ωφελούν στην υγεία!

fytaΤα φυτά εσωτερικού χώρου έρχονται, φεύγουν και επανέρχονται στη μόδα από τότε που οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ξεκίνησαν να μεταφέρουν φυτά από τους εξωτερικούς χώρους στις κατοικίες τους.
Οι Βικτωριανοί λάτρευαν τα φυτά στις γλάστρες και η δεκαετία του 1970 δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως φτέρες και φυτά-αράχνες.
Πέρα από το είδος των φυτών εσωτερικού χώρου που προτιμώνται ανά περιόδους το θέμα είναι ότι τα οφέλη που προσφέρουν τα καθιστούν κάτι πολύ περισσότερο από διακοσμητικά αντικείμενα. Για του λόγου το αληθές, διαβάστε με ποιους τρόπους σας ωφελεί το φυτό που έχετε στο σαλόνι σας.
1. Υποβοηθούν την αναπνευστική λειτουργία
Με την εισπνοή εισέρχεται οξυγόνο στο σώμα και με την εκπνοή απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης τα φυτά επιτυγχάνουν το αντίστροφο κατά κάποιο τρόπο: απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό των αερίων ρύπων. Το οξυγόνο που απελευθερώνουν είναι πολύτιμο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τις νυχτερινές ώρες, όταν η διαδικασία της φωτοσύνθεσης σταματά, τα περισσότερα φυτά ξεκινούν να απορροφούν το οξυγόνο απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Μόνο ορισμένα φυτά όπως οι ορχιδέες, τα παχύφυτα και κάποια επίφυτα αποτελούν εξαίρεση και συνεχίζουν να απελευθερώνουν οξυγόνο.
Σε κάθε περίπτωση δεν βάζουμε φυτά στην κρεβατοκάμαρα.
2. Αντιμετωπίζουν τις ασθένειες
Στον εξωτερικό χώρο, οι ρίζες των φυτών συναντούν τον υδροφόρο ορίζοντα για να αντλήσουν νερό το οποίο εν συνεχεία εξατμίζεται από τα φύλλα σε μια διαδικασία γνωστή και ως διαπνοή. Μελέτες αποδίδουν το 10% της υγρασίας της ατμόσφαιρας στη διαπνοή των φυτών.
Το ίδιο συμβαίνει και στο σπίτι όπου τα φυτά αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας. Ειδικά σε περιοχές με ξηρό και άνυδρο κλίμα τα φυτά εσωτερικού χώρου αποτελούν πραγματικό δώρο. Μάλιστα, μια μελέτη επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας υποστηρίζει ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ξηροδερμίας, κρυώματος, πονόλαιμου και βήχα. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι η αυξημένη υγρασία μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης και επιβίωσης του ιού της γρίπης.
3. Καθαρίζουν τον αέρα
Η NASA έχει διαθέσει πολλούς πόρους και χρόνο για έρευνες της ποιότητας του αέρα σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα. Εκτεταμένες έρευνες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα: “τόσο τα φύλλα όσο και οι ρίζες των φυτών απομακρύνουν τους τοξικούς ατμούς από σφραγισμένα κτήρια και εγκαταστάσεις. Τα φυτά εσωτερικά χώρου μπορούν από μόνα τους να απομακρύνουν μικρές συγκεντρώσεις χημικών όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και η φορμαλδεΰδη”.
Όσον αφορά στη σχέση αστροναυτών και φυτών η NASA επισημαίνει ότι “τα φυτά τρέφουν το σώμα και βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας του εσωτερικού χώρου. Συγκρατούν το διοξείδιο του άνθρακα για να παράξουν το οξυγόνο που αναπνέουμε”.
Τα δέκα κορυφαία φυτά για αυτή τη δουλειά είναι σύμφωνα με τη NASA τα εξής: ο κρίνος της ειρήνης (Spathiphyllum wallisii), ο χρυσός πόθος (Aures Scindapsus), ο αγγλικός κισσός (Hedera helix), το χρυσάνθεμο (Chrysantheium morifolium), η ζέρμπερα μαργαρίτα (Gerbera jamesonii), η Σανσιβέρια ή γλώσσα της Πεθεράς (Sansevieria trifasciata «laurentii»), το μπαμπού (Chamaedorea sefritzii), η αζαλέα (Rhododendron simsii), η δράκαινα μαρτζινάτα (Δράκαινα marginata) και το φυτό αράχνη (Chlorophytum comosum).
Οι ερευνητές της NASA συνιστούν ένα φυτό ανά 9 τετρ. μέτρα επιφάνειας.
4. Επιταχύνουν τη θεραπεία
Προσφέροντας λουλούδια ή φυτά στον ασθενή που νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο δεν αποτελεί απλώς πράξη ευγενείας αλλά θεωρείται ως προσφορά ενός “μη παρεμβατικού, φθηνού και αποτελεσματικού συμπληρωματικού φαρμάκου σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση”.
Το συμπέρασμα αυτό εξάγει μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας, η οποία υποστηρίζει ότι η θέα των φυτών κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής αποκατάστασης έχει πράγματι αντίκτυπο στη φυσιολογία, όπως αποδεικνύουν η χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, και τα χαμηλότερα επίπεδα πόνου, άγχους και κόπωσης σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έχουν φυτά στο δωμάτιο.
Μια ακόμα τεχνική σύντμησης του χρόνου αποκατάστασης είναι η “κηπουρική θεραπεία”. Όπως υποστηρίζει μελέτη του Texas A&M University, οι ασθενείς που ασχολούνται με τα φυτά μειώνουν τον χρόνο της αποκατάστασης μετά από διάφορες θεραπείες.
5. Βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας
Μια σειρά μελέτες σε σπουδαστές και εργαζόμενους αποδεικνύουν ότι η μελέτη ή η εργασία σε χώρους όπου υπάρχουν φυτά συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό συμβαίνει χάρη στη θετική συμβολή των φυτών στη συγκέντρωση και τη μνήμη σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 20%, όπως υποστηρίζει σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Η εργασία που εκτελείται υπό τη φυσική επιρροή διακοσμητικών φυτών συνήθως έχει υψηλότερη ποιότητα και ολοκληρώνεται με καλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με την εργασία που ολοκληρώνονται σε εντελώς τεχνητά περιβάλλοντα.
econews

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Αρωματικά φυτά και βότανα

Αρωματικά φυτά και βότανα στην Αρχαιότητα

fyta1Τα αρωματικά φυτά και βότανα πάντα είχαν μια ιδιαίτερη θέση σε όλους τους αρχαίους λαούς. Πάντα θεωρήθηκαν σαν η έκφραση της γενναιοδωρίας της φύσης καθώς και η έκφραση της ομορφιάς. Μας προσφέρουν τροφή, οξυγόνο, άρωμα, ομορφιά και γενικότερα υγεία σε όλα τα επίπεδα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες τους είναι γνωστές από πολύ παλιά. Ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης είχε μιλήσει αρκετά για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Με το ίδιο θέμα ασχολήθηκαν και ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης αργότερα.
Αυτή η αναγνώριση της θεραπευτικής αξίας των φυτών δεν απαντάται μονάχα στην Ελλάδα. Οι Κινέζοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι αναγνώριζαν επίσης την αξία τους. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Παράκελσου σ’ αυτό το θέμα. Αυτός ο μεγάλος αλχημιστής και γιατρός πρέσβευε τη χρήση του μεγαλου φαρμακείου της φύσης και υποστήριζε ότι η μορφή των φυτών είναι ενδεικτική των ασθενειών που θεραπεύουν.
Ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά των αρχαίων Ελλήνων υπήρξε η δάφνη του Απόλλωνα, αφού σε αυτή απέδιδαν θεϊκές ιδιότητες. Με τα φύλλα της έφτιαχναν στεφάνια και στόλιζαν τα κεφάλια των αθλητών ή των δοξασμένων. Στεφάνια επίσης έφτιαχναν και από άλλα φυτά, όπως από μαϊντανό, δυόσμο και μάραθο. Η συνήθεια αυτή πέρασε και στους Ρωμαίους. Αυτοί όμως θαυμάζοντας το φρέσκο και δροσερό άρωμα τους, τα αξιοποίησαν χρησιμοποιώντας τα στις σαλάτες. Σιγά σιγά άρχισαν να τα προσθέτουν και στα φαγητά τους. Εκτός από την κουζίνα τα χρησιμοποίησαν και στο λουτρό τους, όπου έτριβαν τα άνθη τους. Κυρίως δε, χρησιμοποιούσαν πολύ τα άνθη της λεβάντας, γι’ αυτό το φυτό πείρε στα λατινικά το όνομα του (Lavandula) από το ρήμα Lavare σημαίνει«πλένομαι».
Ένα άλλο πολύ αγαπημένο φυτό των Ρωμαίων υπήρξε τι δεντρολίβανο. Το χρησιμοποιούσαν τόσο στην κουζίνα όσο και για να αρωματίσουν διάφορα υγρά. Έτσι, σιγά σιγά, η αγάπη γι΄αυτά τα φυτά περνάει στην Ευρώπη, όπου πια καλλιεργούνται κατά κόρον στα μοναστήρια μαζί με τα φαρμακευτικά φυτά. Οι μοναχοί διατηρούν τις παλιές συνταγές μαζί με καινούργιες, θεραπευτικές ή άλλες, που τις κρατάνε μυστικές.
Ο Καρλομάγνος, το 800 μ.Χ., φτιάχνει μια λίστα από φυτά που τα ονομάζει «επίσημα φυτά» και διατάζει να καλλιεργούνται όλα στους βασιλικούς κήπους. Ο ίδιος έδωσε ένα κλασσικό ορισμό σ΄αυτά τα φυτά: τα ονόμασε «ο φίλος του γιατρού και η δόξα του μάγειρα». Τον 15ο αιώνα, όπως ήδη αναφέραμε, γίνεται η μεγάλη επανάσταση με τα διάφορα φυτά και τα σχετικά βιβλία που κυκλοφόρησαν. Ανάμεσα σ΄αυτά, το πιο φημισμένο της εποχής, είναι το βιβλίο που εκδόθηκε το 1649 από ένα φαρμακοποιό και αστρολόγο, τον Αγγλο Nicholas Culpeper, ο οποίος περιέγραψε 369 φυτά με τις ιδιότητες τους, που δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα έξυπνο μείγμα ιατρικής, λαϊκής παράδοσης, και μαγείας.
Έτσι, λοιπόν, οι δύο κατηγορίες των φυτών ενώνονται και επέρχεται μια ταυτοποίηση, αφού όλα σχεδόν τα αρωματικά φυτά θεωρούνται και θεραπευτικά. Στον 19ο αιώνα παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο που αναφέραμε και για τα καθαρά φαρμακευτικά φυτά. Η βιομηχανία των αρωμάτων και των καλλυντικών τα χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη, ενώ το ίδιο κάνει η βιομηχανία των τροφίμων και των ποτών.
Σήμερα η παγκόσμια βιομηχανία των τροφίμων, των ποτών και των καλλυντικών, αλλά και των φαρμάκων, επιστρέφει ξανά στη φύση, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα φυτά να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων τους.
Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη της επιστήμης αυτές οι απόψεις ξεχάστηκαν ή περιφρονήθηκαν. Είναι γνωστό βέβαια ότι πολλά φάρμακα χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη τα φυτά. Το ίδιο γίνεται με τα καλλυντικά και τα αρώματα. Στην εποχή μας οι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται ξανά για αυτά τα θέματα, στην προσπάθεια τους να ζήσουν πιο φυσικά. Έτσι η βοτανοθεραπεία, η αρωματοθεραπεία, ή η θεραπεία με τα ανθο-ιάματα αρχίζουν και κερδίζουν πάλι έδαφος. Αλλά ακόμα κι αν κάποιες φορές περιφρονήθηκαν οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών, ποτέ τα λουλούδια δεν σταμάτησαν να συνοδεύουν τον άνθρωπο από τις πιο καθημερινές, μέχρι τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του. Όλοι είναι ικανοί να γνωρίζουν ότι τα λουλούδια εκφράζουν ένα πλήθος συναισθημάτων. Σήμερα η παγκόσμια βιομηχανία των τροφίμων, των ποτών και των καλλυντικών, αλλά και των φαρμάκων, επιστρέφει ξανά στη φύση, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα φυτά να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων τους.


ellas2.wordpress.com

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ημερολόγιο κήπου: οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο το Φεβρουάριο



Ημερολόγιο κήπου: οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο το Φεβρουάριο
 Ο Φεβρουάριος, όντας ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, είναι η περίοδος που αρχίζουν και πάλι οι πρώτες σοβαρές εργασίες στον κήπο μας καθώς η άνοιξη, κι ότι αυτή συνεπάγεται για τα φυτά και τα λουλούδια μας, βρίσκεται ante portas.



Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι σημαντικότερες δουλειές που πρέπει να κάνουμε στον κήπο μας το Φεβρουάριο
►  Κλάδεμα:
Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που αρχίζουν τα "σοβαρά" κλαδέματα – με την προυπόθεση φυσικά ότι οι θερμοκρασίες δεν θα είναι εξαιρετικά χαμηλές. Έτσι, κλαδεύουμε τα δέντρα του κήπου μας (ιδιαίτερα τα οπορωφόρα) με διπλό στόχο: να τους δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε αλλά και ν' αυξήσουμε την καρποφορία τους. Επίσης κλαδεύουμε γεράνια, τριανταφυλλιές αλλά και τα αναρριχώμενα όπως μπουκαμβίλια και γιασεμί.  Και φυσικά κατά τη διάρκεια του κλαδέματος αφαιρούμε με προσοχή σπασμένα αλλά και ξερά κλαδιά. Επίσης είναι ο μήνας που γίνεται και το κλάδεμα στ' αμπέλια.
►  Πότισμα:
Κι αυτό το μήνα επειδή οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές αποφεύγουμε τα συχνά κι έντονα ποτίσματα εκτός από συγκεκριμένα φυτά που μπορεί να χρειάζονται ειδική μεταχείριση.
Δε πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ποτέ το χρυσό κανόνα για το πότισμα:  το να μην ποτίζουμε τα φυτά μας τα βλάπτει αλλά και το να τα ποτίζουμε υπερβολικά, ειδικά σε περιόδους που δεν χρειάζεται, τα βλάπτει εξίσου.
►  Εργαλεία κήπου:
Επειδή η άνοιξη είναι κοντά (άλλωστε ο Φεβρουάριος διαρκεί λιγότερο από τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου) πρέπει να έχουμε τα μηχανήματά μας έτοιμα για …δράση! Έτσι, καθαρίζουμε προσεκτικά τα "κλασικά" εργαλεία όπως τσάπες, φτυάρια,  κλ.π. ελέγχοντας παράλληλα για τυχόν βλάβες που μπορεί να έχουν υποστεί (κλασικότερη όλων για την τσάπα το να έχει χαλαρώσει το δέσιμο του σιδερένιου του τμήματος με το κοντάρι κάτι που θα δυσκολέψει εξαιρετικά τη χρήση κι αποτελεσματικότητά της). 
Φυσικά, κλαδευτήρια και πριόνια (ηλεκτρικά και μη) πρέπει να τα έχουμε έτοιμα από τον Ιανουάριο καθώς τον Φλεβάρη η χρήση τους, λόγω κλαδέματος, είναι στο φόρτε της.
►  Φυτά εσωτερικού χώρου:
Επειδή όπως και να το κάνουμε και ο Φεβρουάριος είναι …χειμώνας και άρα οι θερμοκρασίες χαμηλές, φροντίζουμε και γι' αυτό το μήνα τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουμε μέσα στο σπίτι να βρίσκονται μακριά από τις εστίες θερμότητας (καλοριφέρ, aircondition κλ.π.).
►  Φυτά σε μπαλκόνι και βεράντα.
Όπως και τον Ιανουάριο, προσέχουμε ώστε τα λουλούδια μας (ιδιαίτερα αυτά που είναι πιο ευαίσθητα) να βρίσκονται σε σημεία του μπαλκονιού που είναι αρκετά προστατευμένα από τον παγωμένο αέρα. Επίσης ο Φεβρουάριος, όπως προείπαμε, είναι η κατάλληλη εποχή για ένα γερό κλάδεμα στα γεράνια που ως γνωστόν κυριαρχούν στην ελληνική βεράντα!
►  Τι φυτεύουμε το Φεβρουάριο.
Όπως θα παρατηρήσουμε, τα εξειδικευμένα καταστήματα για τον κήπο γεμίζουν την περίοδο αυτή με γυμνόριζες τριανταφυλλιές. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ο Φεβρουάριος είναι η κατάλληλη περίοδος για να φυτέψουμε γυμνόριζα φυτά και βέβαια η τριανταφυλλιά είναι ίσως το πιο δημοφιλές από αυτά.
Επίσης, φυτεύουμε σπόρους λουλουδιών που θέλουμε ν' ανθίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες (σκυλάκια, πανσέδες κλ.π.)
Τέλος, μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους ντομάτας σε μικρά δοχεία ή γλαστράκια με στόχο τη συγκομιδή στις αρχές του καλοκαιριού.
►  Καθαρισμός κι οργάνωση της αποθήκης.
Επειδή από την άνοιξη και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι επισκέψεις στην αποθήκη με τα εργαλεία και τα λοιπά σύνεργα για τον κήπο θα είναι καθημερινές, ο Φεβρουάριος είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας για να κάνουμε ένα γενικό σιγύρισμα του χώρου και να τακτοποιήσουμε τα περιεχόμενά του ώστε τους επόμενους μήνες να βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα αυτό που κάθε φορά θ' αναζητούμε.
►  Αγορές.
Τέλος, ο Φεβρουάριος, λόγω χειμερινών εκπτώσεων, είναι από τους πλέον κατάλληλους μήνες για ν' αγοράσουμε ότι χρειαζόμαστε για τον κήπο μας. Έτσι, εκμεταλλευόμαστε την περίοδο των εκπτώσεων που ισχύει φυσικά και για τα είδη κήπου και προμηθευόμαστε γλάστρες, εργαλεία, ρούχα κήπου και ότι άλλο χρειαζόμαστε για την ενασχόλησή μας με τις αγαπημένες μας κηπουρικές δραστηριότητες.

* Photo by Amadr / Freedigitalphotos.net
- See more at: http://praktikesidees.gr/v2/khpos/hmerologio-khpou-febrouarios/#sthash.Vx4Ru1Ji.dpuf